A kiválasztott termék sikeresen hozzáadva a kosárhoz!
Túl magas számot adott meg, nincs ennyi a megadott termékből jelenleg készleten!

Információk a DOT számról

HTA - Magyar Gumiabroncs Szövetség Az utóbbi években több autós kiadványban és számos online felületen megjelent cikknek köszönhetõen egyre több gumiabroncs vásárló érdeklõdik a megvásárolni kívánt gumiabroncs DOT számáról, mondván: ha a gumi nem az aktuális évben került gyártásra, akkor már nem is érdemes megvenni.

A DOT szám a gumiabroncsok oldalfalán található jelölés, ami a gumi gyártási idejét is mutatja. A DOT szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás idõpontját. Az utolsó 4 számjegybõl az elsõ kettõ a gyártási év adott hetét, a második kettõ a gyártási évet jelöli.

Mégis mi a gond a nem az adott évben gyártott gumiabroncsokkal? – vetõdik fel a kérdés. A gumiabroncs nem gyorsan romló termék, hanem tartós fogyasztási eszköz: szakszerû tárolás esetén a nem használt abroncs 5 évig mindenképpen újnak tekinthetõ, azaz felszerelhetõ!

A gyártási folyamat során a gumiabroncsba olyan adalékanyagok kerülnek, amelyek megakadályozzák a minõségromlást, az elöregedést és a futóteljesítmény romlását. Ezek az adalékanyagok biztosítják, hogy az abroncs tulajdonságai élethosszig megmaradjanak. A HTA szakértõi szerint a gyártás után 5 évvel az abroncsok teljesítménye nem romlik, amennyiben azok tárolása szakszerû volt és a felszerelést követõ további 5 évig használható.

Ugyanakkor hivatalos, legális vásárlás esetén semmiféle garanciális hátrány sem érheti a fogyasztót, mert a garancia a vásárlás napjától érvényes, nem a gumiabroncs gyártási idejétõl. Ha több évvel korábban gyártott, korábban nem használt abroncsot találunk jó áron, nyugodtan vegyük meg, nem fogunk rossz üzletet kötni!

A HTA tagcégek gyakorlata szerint 5 évnél idõsebb új gumiabroncsokat nem szoktak értékesíteni, általában a legtöbb értékesítésre kerülõ abroncsot az aktuális vagy az azt megelõzõ évben gyártották, ritkábban két évvel korábban. Az 5 évesnél fiatalabb gumiabroncsok teljes értékû termékként forgalmazhatóak, az 5 évnél idõsebbeket szokták már olcsóbban árusítani a kereskedõk.

Jelenleg nincs olyan jogszabály, ami szabályozná, hogy mikor kell a gumiabroncsokat véglegesen lecserélni, de a HTA szakembereinek véleménye szerint 10 évnél idõsebb - akár még nem használt - abroncsokat semmilyen körülmények között ne vásároljunk meg, és ne is használjunk már!


* HTA - Magyar Gumiabroncs Szövetség